Magnetna rezonanca

Pravovremena i tačna dijagnoza je suštinska za određivanje pravilnog postupka lečenja.

Magnetna rezonanca (MR) je najsavremenija dijagnostička metoda, koja omogućava precizni prikaz unutrašnjosti ljudskog tela dobijanjem snimaka nastalih dejstvom radio-talasa unutar snažnog magnetnog polja.

Snimanje magnetnom rezonancom je potpuno neškodljivo, jer ne koristi rendgenske zrake niti druge izvore radioaktivnosti, pregled je bezbolan (“neinvazivan”) i može se ponavljati bez bilo kakvih rizika ili ograničenja, po čemu je najsličniji ultrazvučnom pregledu.

Kako se pripremate za pregled?

1
Potrebno je da nam predate svu medicinsku dokumentaciju koju posedujete, a koja se odnosi na predstojeći pregled (nalaze lekara koji Vas je uputio, nalaze svih prethodnih kliničkih, laboratorijskih i dijagnostičkih pretraga, otpusnice, snimke prethodnih pregleda…); uvid u Vaše prethodne pretrage i dijagnoze neophodan je da bismo pregled mogli izvesti na najbolji način, odnosno izabrati optimalnu tehniku pregleda.
2
Ako imate ugrađen pejsmejker, ako ste imali operaciju krvnih sudova mozga (aneurizme) ili imate druge metalne elemente u telu (gelere, implantate, slušni aparat, insulinsku pumpicu…), neophodno je da to pre pregleda prijavite na recepciji.
3
Pre pregleda je potrebno da se pripremite u kabini za presvlačenje, o čemu će vam dodatno uputstvo dati asistentkinja, odnosno tehničar. Pre nego što uđete u aparat, neophodno je da u kabini za presvlačenje ostavite sve predmete u kojima ima metalnih delova (zubne proteze, novčanik, mobilni telefon, sat, ključevi, naočare, šnale za kosu, nakit, metalni novac, kreditne-magnetne kartice…), kao i delove odeće u kojima ima metala (brushalter, kaiš, metalne kopče i dugmad…). Od Vas će se možda tražiti da se potpuno razodenete, i obučete tuniku koju ćemo Vam mi dati.
4
Ukoliko ste uznemireni ili imate bolove koji Vam onemogucavaju mirno ležanje, potrebno je da to saopštite asistentkinji ili tehnicaru da bismo Vam pre pregleda mogli dati sredstvo za umirenje ili protiv bolova.

Kako protiče pregled?

Pregled traje od oko 15 minuta do 1 sat, u zavisnosti od vrste snimanja, odnosno dela tela koji se snima.

Pregled se obavlja u posebnoj prostoriji. Leći ćete na pomični sto koji će Vas uvesti u “tunel” aparata, širine oko 75 cm. “Tunel” je otvoren na oba kraja, osvetljen, i sa dobrom cirkulacijom vazduha. Vaš položaj treba da bude maksimalno udoban, da biste bez pomeranja izdržali čitav pregled. U toku pregleda imamo neprestani vizuelni nadzor nad Vama, kao i mogućnost verbalne komunikacije; možete dobiti uređaj kojim nam signalizirate da nešto nije u redu, ali ovu mogućnost koristite samo u krajnjem slučaju.

U toku snimanja čuju se vrlo glasni šumovi, odnosno brujanje i zujanje metalnih elemenata aparata, što ne treba da Vas uznemiri, jer spada u normalnu proceduru pregleda. Najvažnije je da ležite mirno, bez bilo kakvih pokreta, a naročito delovima tela koji se snimaju, uz mirno i ravnomerno disanje.

U nekim slučajevima (u zavisnosti od uputne dijagnoze, odnosno posumnjanih ili viđenih promena na pregledu), potrebno je da se da injekcija kontrasta u venu; kontrast je neškodljiv i praktično ne izaziva alergijske reakcije.

PROČITAJTE VIŠE O PREGLEDIMA NA MAGNETNOJ REZONANCI:

mr-kolena
MR kolena
Pročitaj više
MR-MISICNO-SKELETNOG-SISTEMA
MR mišićno-skeletnog sistema
Pročitaj više
MR-CENTRALNOG-NERVNOG-SISTEMA
MR centralnog nervnog sistema
Pročitaj više
MR-ZUCNIH-PUTEVA
MR žučnih puteva
Pročitaj više
MR-GLAVE-I-VRATA-SA-KRVNIM-SUDOVIMA
MR glave i vrata sa krvnim sudovima
Pročitaj više
mr-karlice
MR karlice
Pročitaj više
mr-abdomena
MR abdomena
Pročitaj više
mr-angiografija
MR krvnih sudova
Pročitaj više
mr-dojki
MR dojki
Pročitaj više
mr-kostiju-i-zglobova
MR kostiju i zglobova
Pročitaj više
MR-MOZGA-I-KICMENE-MOZDINE
MR mozga i kičmene moždine
Pročitaj više
mr-abdomena
MR unutrašnjih organa
Pročitaj više