HSG – rendgenski snimak matericne supljine i jajovoda

Ukoliko prethodno izvedeni testovi ne ukažu na osnovni uzrok  neplodnosti, biće predložena histerosalpingografija. Ovo ispitivanje se vrši u  prvoj polovini menstrualnog ciklusa ubrizgavanjem jodnog kontrasta kroz kanal  grlića materice u materičnu duplju i jajovode. Na osnovu napravljenog snimka u  mogućnosti smo da procenimo anatomsko stanje materične duplje i jajovoda i  zaključimo da li su te značajne anatomske strukture reproduktivnog trakta  odgovorne za neplodnost koju ispitujemo. U oko 30% svih urađenih HSG snimaka  nismo u mogućnosti da damo odgovor na to pitanje zbog teškoća u interpretaciji  nalaza. U tim slučajevima, ukoliko posle HSG-a u roku od 4-5 meseci ne dođe do  spontane trudnoće, savetujemo LAPAROSKOPIJU kao definitivan ali i  najinvazivniji dijagnostički postupak.

Procedura je potpuno bezbolna te se izvodi bez anestezije, a pacijentkinja je u  mogućnosti da se odmah nakon završenog pregleda, vrati svojim dnevnim  aktivnostima. HSSG izvode ginekolog i iskusni sonografer (spec. radiologije)  koji pod kontrolom ultrazvuka prati distribuciju kontrasta Posle aplikacije  Goldstein sonhisteroskopskog katetera kroz cervikalni kanal, kontrastno  sredstvo se ubrizgava. U prvom aktu kontrast ispunjava šupljinu uterusa, te  omogućuje procenu anatomije materične šupljine, dok se dodatnim ubrizgavanjem  kontrasta mogu vizuelizovati jajovodi te ispitati njihova prohodnost.

Kontakt

Telefoni:
+381 16 233 500,
+381 16 233 501,
+381 69 22 33 500
E-mail: poliklinikadcm@open.telekom.rs Adresa: Radanska bb,
16000 Leskovac
(preko puta Doma Zdravlja na Hisaru)
logoNEW

Dom Zdravlja DCM ja zdravstvena ustanova koja je posvećena lečenju pacijenata i to kako odraslih tako i dece.

Brze i kvalitetne medicinske dijagnostike omogućuje da u najkraćem roku dobijajete najkvalitetniju dijagnostiku i terapiju različitih oboljenja i povreda.

Informacije

Pratite nas

Dom Zdravlja DCM

Kontakt podaci

  • Radanska bb, 16000 Leskovac

  • +381 16 233 500

  • +381 16 233 501

  • +381 69 2233 500

  • poliklinikadcm@open.telekom.rs

  • dcmpult@gmail.com

Copyright © 2020 Dom Zdravlja DCM

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress