Endoskopija

Gastroskopija

Endoskopija je dijagnostička metoda kojom se pregleda gornji deo probavnog sistema – želudac. Pregled se vrši pomoću sitne kamere koja se nalazi na kraju duge, fleksibilne cievi. Pregled traje vrlo kratko, i nije neprijatan koliko se misli i očekuje.

Endoskopijom se otkriva šta je uzrok različitih gastro problema, kao što su mučnine, često povraćanje, osećaj nadutosti i muke, bol u stomaku, bol u želudcu, teškoće pri gutanju hrane i tečnosti, izbacivanja krvi itd.

Endoskopijom se takodje vrši uzimanje dela tkiva kako bi se izvršilo njegove testiranje i otklonile ili potvrdile sumlje za odredjeno zdravstveno stanje.

 

 

Kolonoskopija 

Kolonoskopija je pregled donjeg dela gastrointestinalnog trakta koji se još naziva i kolon ili debelo crevo (creva). Kolonoskopija je bezbedna procedura kojom se dobijaju nalazi koji drugim testovima ne bi mogli da se pokažu. Pacijenti kojima je potrebna kolonoskopija su obično zabrinuti i imaju pitanja u vezi procedure.

Kolonoskopiju izvodi endoskopist, lekar specijalizovan za izvođenje procedure endoskopije. Kolonoskop se uvodi kroz anus i prolazi kroz celo crevo (do cekuma), a moguće je i kroz manji deo tankog creva. Procedura obično traje od dvadeset minuta do sat vremena.

RAZLOZI ZA VRŠENJE KOLONOSKOPIJE — Najčešći razlozi za vršenje kolonoskopije su procene sledećeg:

 • Ispitivanje zbog sumnje na kancer kolona kod osoba starijih od 50 godina
 • Abnormalna stolica (krvava, tamno obojena)
 • Uporna dijareja (proliv)
 • Anemija usled nedostatka gvožđa (smanjeni broj eritrocita zbog nedostatka gvožđa)
 • Porodična istorija kancera kolona
 • Prethodna istorija polipa ili kancera kolona
 • Hronični, neobjašljiv bol u stomaku

Rektoskopija

Rektoskopija je endoskopska metoda pregleda završnog dela debelog creva(rektuma) u dubini od 20-25cm.Rektoskop je suplja,metalna i rigidna cev male debljine.Cilj pregleda je uvid u stanje sluznice debelog creva.Pregledom je moguce uociti polipe u analnom kanalu,rektumu,hemoroide ,fisure,kao i tumorozne promene zavrsnog dela debelog creva.Pregledom se moze uzeti isecak(biopsija)sluznice za patohistolosku analizu,kojom se utvrdjuje da li se radi o normalnom ili bolesnom tkivu.

Indikacije za rektoskopiju su:

-krvarenja iz zavrsnog dela debelog creva
-bol
-nekontrolisana stolica
-sumnja na tumorske procese
-izrasline oko rektuma

Cistoskopija

Cistoskopija predstavlja endoskoski pregled mokraćne bešike. Ovim pregledom je moguće viudeti kanal za mokrenje celom dužinom, bočne i subtrigonalni lobus prostate, mokraćnu bešiku i izvodna kanale uretera u mokraćnoj bešici. Ovaj pregled je jako važan u slučajevima  bezbolnog mokrenja krvi kako bi se odredilo odakle mokri. Ovo je dijagnostička metoda, mada može biti i terapeutska u nekim sluačjevima.

Kontakt

Telefoni:
+381 16 233 500,
+381 16 233 501,
+381 69 22 33 500
E-mail: poliklinikadcm@open.telekom.rs Adresa: Radanska bb,
16000 Leskovac
(preko puta Doma Zdravlja na Hisaru)
logoNEW

Dom Zdravlja DCM ja zdravstvena ustanova koja je posvećena lečenju pacijenata i to kako odraslih tako i dece.

Brze i kvalitetne medicinske dijagnostike omogućuje da u najkraćem roku dobijajete najkvalitetniju dijagnostiku i terapiju različitih oboljenja i povreda.

Informacije

Pratite nas

Dom Zdravlja DCM

Kontakt podaci

 • Radanska bb, 16000 Leskovac

 • +381 16 233 500

 • +381 16 233 501

 • +381 69 2233 500

 • poliklinikadcm@open.telekom.rs

 • dcmpult@gmail.com

Copyright © 2020 Dom Zdravlja DCM

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress