Ginekologija

Ginekologija -
najmodernija oprema
Sve za sigurnost i komfor pacijenta i uspešan rad.
Cenovnik

Centar za dijagnostiku DCM Dom zdravlja

Najsavremenija tehnologija kao pomoć ekspertu u dijagnostikovanju anomalija u trudnoći, koje je moguće uočiti samo ultrazvukom. Slike Vaše bebe kakve do sada niste videli!

Ginekološki pregled se obavlja na posebnom ginekološkom stolu, na kojem je pacijentkinja u ležećem položaju s nogama savijenim u kukovima i razmaknutim u kolenima. Pregled je kratak i bezbolan, a uključuje pregled ženskih genitalija i vidljivog dela grlića materice pod spekulima.

Polklinika DCM vrši sledeće usluge:

Specijalistički pregled ginekologa
Specijalistički ultrazvučni pregled ginekologa

Pregled kojim se preko trbuha, (sa punom mokraćnom bešikom) ili vaginalnom sondom, pouzdano dijagnostikuju eventualne promene na unutrašnjim genitalnim organima. Njime je moguće detaljno ispitivanje anatomije organa male karlice žene, pre svih, materice i jajnika. Moguća je dijagnostika tumora jajnika i materice. Moguće je ispitivanje uzroka neplodnosti. Moguće je praćenje rasta folikula-folikulometrija. Njime se mogu pratiti zapaljenski procesi u maloj karlici kao i efekti propisane terapije.

Lečenje infertilnih parova metodama konzervativnog steriliteta i vantelesnog oplođenja
Kolposkopija

Mikroskopski pregled površine grlića metrice i vulve kojim se, kada je udružen sa PAPA razmazom, sa velikom sigurnošću (95%) otkrivaju promene na grliću materice koje bi mogle da prerastu u maligni proces.

Papanikolau test

Bris grlića materice koji služi za rano otkrivanje promena na grliću materice,koje bi da nisu na vreme otkrivene,mogle da prerestu u maligne promene.

Vaginalni i cervikalni bris
Bris chlamydia
Mycoplasma i ureaplasma

PRAĆENJE TRUDNOĆE

Praćenje trudnoće zahteva dosta testova koji se moraju uraditi za trudnicu. Jedan od takvih testova koji su deo ispitivanja u trudnoći je dabl test. Dabl test pomaže u detektovanju anomalija jos nerođenog deteta.
U današnje vreme postoji mnogo testova koji se rade u trudnoći i koji mogu biti vrlo zbunjujući. Dabl test je test kojim se određuje rizik od Down-ovog sindroma.

ZAŠTO JE ZNAČAJAN DABL TEST?

Danas postoji više različitih vrsta testova, a pomoću dabl testa se može dijagnostikovati prisutvo Down-ovog sindroma kod Vaše bebe. On je vrlo bitan kod žena koje su starije od 35 godina. Verovatnoća javljanja hromozmskih abnormalnosti ili Down-ovog sindroma je mnogo veća kod starijih trudnica. Sada se ovaj test već vrši kao rutinski test i savetuje se svim trudnicama da bi bile sigurne da je sa njihovom bebom sve u redu.
Postoji više različitih testova koji se u današnje vreme vrše u zdravstvenim ustanovama. Neki se vrše u 14 neki u 20 nedelji trudnoće. Ovi testovi su obično kombinacija ultrazvuka i parametara dobijenih iz krvi. Ipak, ovo su samo skrining testovi i govore o verovatnoći rizika. Vi želite da znate da li Vaša beba koju nosite ima Down-ov sindrom ili ne.
Ipak, ove testove lekari smatraju vrlo preciznim i savetuju da se urade. Preciznost takođe vrlo zavisi od ultrazvučnog aparata i od iskustva lekara. Šanse da se pravilno dijagnostikuje da li je sve u redu sa Vašom bebom ili ne su vrlo velike i zašto to ne uraditi radi predostrožnosti?
Ginekolog uzima tzv. bris grlića materice koji se zatim šalje citologu, gde se bris obrađuje posebnom tehnikom i analizira. Eventualne maligne ćelije otkrivaju se metodom bojenja, koju je pre više od pola veka otkrio grčki naučnik Papanicolaou (odatle i naziv Papa-test). Uzimanje uzorka je izrazito jednostavno, brzo i bezbolno, a korist je velika.
Neposredno nakon uzimanja brisa za Papa-test sledi manualni ginekološki pregled. Takvim pregledom dobijaju se informacije o eventualnim patološkim promenama ispitivanih organa, te se procenjuje potreba za daljim dijagnostičkim postupcima.
Ultrazvučni pregled je korak bez koga se danas ne bi mogao zamisliti klasičan ginekološki pregled, pošto se njime brzo, bezbedno i pouzdano mogu dobiti najkvalitetnije informacije o unutrašnjim polnim organima žene (materica, jajnici i jajovodi ukoliko su boleli).

ŠTA ZAPRAVO ZNAČI TRIPL TEST?

Važno je zapamtiti da je tripl test skrining test a ne dijagnostički test. Ovaj test samo pokazuje da li je majka izložena riziku od trudnoće sa fetusom koji ima genetske anomalije.
Abnoramaln nalaz tripl testa zahteva dodatne testove za davanje konačne dijagnoze. Konzervativan pristup je da se tripl test ponovi uz primenu ultrazvuka sa viskom rezolucijom. Ukoliko test ponovo daje abnormalan nalaz, potrebno je uraditi amniocentezu.